********* ********************** DSV Blog: Αν δεν μπορείς όπως η Google... τουλάχιστον προσπάθησε... και δεν θα χάσεις.

Σάββατο, Ιουνίου 12, 2010

Αν δεν μπορείς όπως η Google... τουλάχιστον προσπάθησε... και δεν θα χάσεις.

Μόλις τελείωσα την χθεσινή ανάρτηση θυμήθηκα ένα άρθρο που είχα διαβάσει για τις συνθήκες εργασίας της Google.

H Google έχει περίπου 10 χρόνια ζωής και έχει γίνει η μεγαλύτερη εταιρεία στην πληροφορική.

Οι παλιότεροι θα θυμούνται ότι στην 10ετία του 90 κάναμε Search με την Yahοo την Microsft και την Altavista. Σήμερα η Goοgle έχει συνδέσει το Search με το όνομά της. Όταν λέμε "να ψάξω" εννοούμε το Google. Κάτι δηλαδή σαν την Vespa και το Jeep (που παρεμπιπτόντως είναι μάρκες και όχι κατηγορίες).

Και είναι μόνο η μηχανή αναζήτησης ? Όχι βέβαια. Η υπηρεσία της Blogspot έφερε το blog δωρεάν σε κάθε χρήστη( όπως και σε μένα) και έχει γίνει No 1 δύναμη στο παγκόσμιο Blogging. Η Τεράστια YouTube που όλοι βρίσκουμε τα βίντεο κάθε είδους που θέλουμε και ο καθένας μπορεί εύκολα να ανεβάσει.

Το Google Earth που δείχνει όλη τη Γη... μέχρι και τα πιο μικρά σπιτάκια. Και όπου να' ναι βγάζει το 1ο λειτουργικό σύστημα... που εγώ, αν δεν υπάρχει πρόβλημα συμβατότητας... θα το τιμήσω δεόντως. Και ένα σωρό άλλες υπηρεσίες.


Πως έφτασε όμως σε αυτό το επίπεδο.... ώστε να ξεπεράσει σε πολλά ακόμα και την Τεράστια Microsoft.

Επένδυσε πολύ στις ιδανικές συνθήκες εργασίας. Δεν πίεζε τους υπαλλήλους της, αλλά προσπαθούσε να κάνει την εργασία τους διασκέδαση.

Δημιούργησε ελαστικό ωράριο, και επένδυσε σε εγκαταστάσεις που θα κάνουν ευχάριστο το εργασιακό περιβάλλον. Αίθουσες με πινγκ πονγκ και μπιλιάρδο. Τσουλήθρες και επιτραπέζια. Αίθουσες με ειδικές καρέκλες μασάζ, μπροστά από ενυδρεία για ξεκούραση του μυαλού. Γυμναστήριο... γιατί γνώριζε ότι όσο πιο υγιείς εργαζόμενοι τόσο πιο αποδοτικοί. Όχι όπως στην Ελλάδα που αν πεις .... θέλω να πάω Γυμναστήριο.... στραβώνουν οι εργοδότες γιατί το βρίσκουν χαμένο χρόνο.

Το ντύσιμο ελεύθερο, και ακόμα βλέπεις να περιφέρονται άτομα με βερμούδες και σαγιονάρες.... αν έτσι νιώθουν καλύτερα. Κινούνται με πατίνια και ρόλερ... αν θέλουν για πιο γρήγορα και διασκεδαστικά.

Υπάρχουν παιχνιδότοποι για παιδιά, οπότε αν κάποια μέρα ένας γονιός έχει πρόβλημα με το που να αφήσει το παιδί του ή τα σχολεία είναι κλειστά η εταιρεία λύνει αμέσως το πρόβλημα έτσι ώστε το μυαλό του εργαζομένου να είναι περισσότερο στην δουλειά και όχι να σκέφτεται τι κάνει το παιδί του.

Και ακόμα επιτρέπει στους υπαλλήλους να φέρνουν τα σκυλάκια τους στην δουλειά, ακόμα και στο γραφείο (φωτό) παρόλο που υπάρχει ειδικός χώρος για σκυλάκια στην εταιρεία.

Θα μου πείτε.... η Google είναι Κολοσσός και μπορεί να έχει τέτοιες εγκαταστάσεις. Δεν ξεκίνησε όμως ως Κολοσσός.... αλλά λόγω των ιδανικών συνθηκών οπότε και την καλύτερη δυνατή απόδοση.... Έγινε.

Κάποιος δημοσιογράφος κάνει μία ερώτηση σε κάποιον Διευθυντή της Google "Πολύ χαλαρά δεν είναι τα πράγματα εδώ ? Πως υπάρχει αποτέλεσμα ?". Και ο Διευθυντής απαντάει... "Θέλουμε να είναι χαλαρά.... γιατί έτσι λειτουργεί καλύτερα το μυαλό και οι εργαζόμενοι κατεβάζουν καταπληκτικές ιδέες. Και με αυτόν τον τρόπο δουλεύουν καλύτερα, γιατί δουλεύουν ευχάριστα."


Την παρούσα και την προηγούμενη ανάρτηση την έγραψα για να θίξω την κατάσταση που πάει να επικρατήσει στην Ελλάδα. Είμαι σχεδόν βέβαιος (μακάρι να διαψευσθώ) ότι η κρίση αντί να φέρει νέες ιδέες και νέους τρόπους αντιμετώπισης των πραγμάτων ώστε να βελτιωθούν τα πράγματα, η ανέχεια και η ανάγκη των ανθρώπων για εργασία θα αυξήσει την ζήτηση και έτσι θα "δώσει την ευκαιρία" σε πολλούς εργοδότες να εκμεταλλευτούν τους εργαζομένους αφού όποια ώρα και στιγμή μπορούν άνετα να τους αντικαταστήσουν.

Έτσι όμως θα έχουν εργαζόμενους που θα φοβούνται, θα έχουν ένα σωρό άλυτα προβλήματα, και καθόλου ουσιαστική προσωπική ζωή.

Κερδίζει έτσι η εταιρεία... ή πάει να ενταχθεί μαθηματικά στην συνολικότερη κρίση ?

Και τέτοιες πρακτικές βοηθούν στην απεμπλοκή από την Κρίση ή μήπως μαθηματικά οδηγούν όλο και περισσότερες "Εταιρείες" προς τα Εκεί ???


Και εγώ ρωτάω τώρα.... Δεν είναι Απλή αυτή η συλλογιστική ?

Ας το πάρουμε πιο απλά. Βαριόμαστε ποτέ να κάνουμε Sex ? Και όσο καλυτερεύει .... δεν θέλουμε συνεχώς περισσότερο ???
(όσοι το γουστάρουν τουλάχιστον)








Share to Facebook (Αν θέλετε να κάνετε Share μόνο τη συγκεκριμένη Ανάρτηση, τότε κάνετε κλικ στον Τίτλο της και μετά πατάτε το κουμπί του Share)

Bookmark and Share
Όσοι θέλετε να γράψετε την γνώμη σας ... πατήστε στο "σχόλια".

1 σχόλιο:

RebusGirl είπε...

tromero post! bravo Valatse! (by the way nomizw oti douleuw se la8os etairia)

P.S: prosfata mia Google x-employee paraith8hke k thn phre h TripAdvisor..oloi thn koitaksame me ekplhksh k rwthsame gt?? h apanthsh ths.. vare8hka! :SSSSSSSS