********* ********************** DSV Blog: Αίγυπτος: λεηλασίες & άρνηση παραίτησης Μουμπάρακ ...

Σάββατο, Φεβρουαρίου 05, 2011

Αίγυπτος: λεηλασίες & άρνηση παραίτησης Μουμπάρακ ...



Αναδημοσίευση

Περισσότεροι από 1.000 διαδηλωτές, με τους οποίους ενώθηκαν κύματα άλλων, συγκεντρώθηκαν -και- την Κυριακή στο κέντρο του Καΐρου, απαιτώντας από τον Αιγύπτιο πρόεδρο, Χόσνι Μουμπάρακ, να παραιτηθεί και απορρίπτοντας το διορισμό του πρώτου αντιπροέδρου της χώρας έπειτα από 30 χρόνια!

«Χόσνι Μουμπάρακ, Ομάρ Σουλεϊμάν, και οι δυο σας είστε πράκτορες των Αμερικανών» φώναζαν οι διαδηλωτές, αναφερόμενοι στο διορισμό του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, Σουλεϊμάν, στη θέση του αντιπροέδρου.

«Μουμπάρακ, Μουμπάρακ, το αεροπλάνο περιμένει» φώναζαν επίσης οι διαδηλωτές.

Ως «απάντηση» στους διαδηλωτές, τουλάχιστον δύο μαχητικά αεροσκάφη εκτελούν χαμηλές πτήσεις πάνω από το Κάιρο, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Παράλληλα, δύο στρατιωτικά ελικόπτερα πετούν πάνω από την πλατεία Ταχρίρ της αιγυπτιακής πρωτεύουσας, ενώ στην πλατεία έκαναν την εμφάνισή τους και περισσότερα φορτηγά του στρατού, την ώρα που μεγαλώνει το πλήθος των συγκεντρωμένων.

Την ίδια ώρα, πληθαίνουν οι φωνές της διεθνούς κοινότητας προς τον Αιγύπτιο πρόεδρο να τηρήσει τις δεσμεύσεις του προς το λαό της χώρας, αλλά και να διασφαλίσει την αποκατάσταση της ασφάλειας και της τάξης στους δρόμους των αιγυπτιακών πόλεων.

Ο αριθμός των θυμάτων δε, αυξάνεται διαρκώς, με τον τελευταίο απολογισμό να κάνει λόγο για 102 νεκρούς, ενώ οι τραυματίες υπολογίζονται σε περισσότερους από 2.000 συνολικά, από την 25η Ιανουαρίου, όταν και άρχισαν οι αιματηρές διαδηλώσεις.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ΗΠΑ και Τουρκία στέλνουν αεροσκάφη στην Αίγυπτο, προκειμένου να απομακρύνουν τους πολίτες τους από τη ζώνη κινδύνου. Ανάλογες κινήσεις αναμένονται σταδιακά και από άλλες χώρες.

Οι διαδηλώσεις του Σαββάτου
Με αμείωτη ένταση συνεχίστηκαν το Σάββατο οι διαδηλώσεις στο Κάιρο και τις άλλες μεγάλες πόλεις της Αιγύπτου κατά του προέδρου της χώρας, Χόσνι Μουμπάρακ.

Παρά την παράταση -από τις 4 το απόγευμα μέχρι τις 8 το πρωί- της απαγόρευσης κυκλοφορίας που επέβαλε ο στρατός, με εντολή Μουμπάρακ, αλλά και τη διάλυση της κυβέρνησης, χιλιάδες Αιγύπτιοι παρέμεναν στους δρόμους και συγκρούονταν με δυνάμεις της αστυνομίας, ενώ αγκαλιάζονταν και φώναζαν συνθήματα μαζί με τις δυνάμεις του στρατού!

Σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας, 17 άτομα σκοτώθηκαν αργά το βράδυ του Σαββάτου σε σκληρά επεισόδια μεταξύ της αστυνομίας και των διαδηλωτών στην πόλη Μπένι Σουέιφ, νοτίως του Καΐρου.

Οι διαδηλωτές επιχείρησαν να επιτεθούν σε ένα αστυνομικό τμήμα στην πόλη αυτή, που απέχει 140 χιλιόμετρα από την αιγυπτιακή πρωτεύουσα, με αποτέλεσμα οι αστυνομικοί να χρησιμοποιήσουν πυρ για να τους απωθήσουν και να προκαλέσουν το θάνατο 17 εξ αυτών.

Παράλληλα, η αστυνομία σκότωσε τουλάχιστον τρεις διαδηλωτές στο Κάιρο, την ώρα που χιλιάδες άνθρωποι προσπαθούσαν να εισβάλουν στο υπουργείο Εσωτερικών, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα.

Ταυτόχρονα, οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμες χρησιμοποίησαν άρματα μάχης και πυροβόλησαν στον αέρα, προσπαθώντας να απωθήσουν εκατοντάδες διαδηλωτές, που προσπαθούσαν να εισβάλουν σε κτίριο της Κεντρικής Τράπεζας, σε ένα προάστιο του Καΐρου.

Χιλιάδες διαδηλωτες στην Αλεξάνδρεια επίσης συγκρούστηκαν με την αστυνομία, που χρησιμοποίησε δακρυγόνα και πραγματικά πυρά εναντίον τους. «Δεν μοιάζει με απαγόρευση κυκλοφορίας, βλέπω χιλιάδες να διαδηλώνουν δίπλα μου» δήλωσε στο Reuters ένας αυτόπτης μάρτυρας από την Αλεξάνδρεια.

Δεκάδες μαγαζιά λεηλατήθηκαν σε συνοικίες του Καΐρου, την ώρα που η αστυνομία ήταν απούσα, όπως μεταδίδει ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου. «Δεν υπάρχει πια αστυνομία, οι ληστές έχουν αποδράσει από τις φυλακές. Δεν έχω δει ποτέ κάτι τέτοιο στη ζωή μου» δήλωσε ένας ιδιοκτήτης καταστήματος ρούχων.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής του αιγυπτιακού Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων (CSA), Ζάχι Χαουάς, μεταξύ άλλων λεηλατήθηκε και το Αιγυπτιακό Μουσείο, με αποτέλεσμα να καταστραφούν δύο μούμιες.

Παραιτήθηκε η κυβέρνηση - Ορίστηκαν πρωθυπουργός και αντιπρόεδρος

Όλα δείχνουν ότι μόνο η παραίτηση του Αιγύπτιου προέδρου θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκτόνωση της κρίσης. Ο ίδιος ωστόσο δεν δείχνει διατεθειμένος να εγκαταλείψει την εξουσία και μοιάζει να αρκείται, προς το παρόν, στη διάλυσητης κυβέρνησης και στο σχηματισμό νέας.

Μια κίνηση ωστόσο, που στην πράξη δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα, παρά την -και τυπική- ολοκλήρωσή της, με την παραίτηση όλων των μελών του υπουργικού συμβουλίου το μεσημέρι του Σαββάτου.

Σε συνέχεια της παραίτησης της κυβέρνησης, ο υπουργός Αεροπορίας, στρατηγός Άχμαντ Σαφίκ, διορίστηκε νέος πρωθυπουργός της Αιγύπτου, κατόπιν σχετικού διατάγματος του Χόσνι Μουμπάρακ. Ο Σαφίκ, που αντικαθιστά τον Άχμαντ Ναζίφ, θα σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση της Αιγύπτου.

Παράλληλα, ο Ομαρ Σουλεϊμάν, επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών και συνεργάτης του Αιγύπτιου προέδρου, ορκίστηκε αντιπρόεδρος της χώρας, μία θέση που δημιουργείται πρώτη φορά από το 1981, όταν και ανέλαβε την προεδρία ο Μουμπάρακ.

Πολιτικοί αναλυτές, αλλά και ανταποκριτές ξένων πρακτορείων προσπαθούν να εμηνεύσουν την κίνηση αυτή του Μουμπάρακ. Ο Σουλεϊμάν θεωρείται στενός συνεργάτης του και πολλοί εκτιμούν ότι ο ορισμός στην στην αντιπροεδρία ενδέχεται να αποτελεί προπομπό είτε της φυγής του Αιγύπτιου προέδρου από τη χώρα είτε της απόφασής του να μην διεκδικήσει ξανά ο ίδιος ή κάποιος διάδοχός του την προεδρία.

Λεηλασίες & αναρχία
Η αναρχία όπως είναι λογικό που επικρατεί φέρνει και τις λεηλασίες με τους πολίτες να παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους. Χαρακτηριστικό είναι ότι Έλληνες κάτοικοι της Αιγύπτου αναφέρουν ότι έχουν δημιουργηθεί ομάδες που περιπολούν τις γειτονιές σε μια προσπάθεια να υπερασπίσουν τις περιουσίες τους.

Πηγή : Αίγυπτος: λεηλασίες & άρνηση παραίτησης Μουμπάρακ

Δεν υπάρχουν σχόλια: