********* ********************** DSV Blog: Νέο Βιβλιοπωλείο του Ελευθερουδάκη ...

Σάββατο, Μαΐου 07, 2011

Νέο Βιβλιοπωλείο του Ελευθερουδάκη ...


Ραντεβού με τον «Ελευθερουδάκη» στο 11 της Πανεπιστημίου


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στον Αλέξανδρο Στεργιόπουλο

Το όνομα Ελευθερουδάκης έχει συνδεθεί όσο λίγα με τον χώρο του βιβλίου. Η ιστορία του ξεκίνησε το 1898 και μέχρι σήμερα είναι σταθερή και αξιόπιστη. Υπηρετεί και προσφέρει στο αναγνωστικό κοινό γνώση και ψυχαγωγία. Σε λίγες μέρες το κεντρικό βιβλιοπωλείο μετακομίζει. Σταθερά στην Πανεπιστημίου, αλλά όχι στον αριθμό 17 όπου ήταν μέχρι τώρα, από το 1995. Στον αριθμό 11 θα είναι το νέο σημείο αναφοράς.

Ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων της «Ελευθερουδάκης Α.Ε.», Γιώργος Σιδέρης, μίλησε στη Βιβλιοθήκη-Καταφύγιο θηραμάτων γι' αυτό το μεγάλο βήμα.





ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Τι αλλάζει για τον «Ελευθερουδάκη» με τη μετακόμιση σε νέο κτήριο;

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΙΔΕΡΗΣ: Αλλάζουν τα πάντα. Βλέπουμε διαφορετικά την πώληση του βιβλίου. Βλέπουμε διαφορετικά το βιβλίο. Θα είμαστε αυτοί που θα διαμορφώσουμε τον νέο αναγνώστη, που θα διαμορφώσουμε τη νέα εποχή.

Α.Σ.: Εννοείτε από τις εξελίξεις που φέρνει η κρίση;

Γ.Σ.: Η κρίση είναι απλώς μια αφορμή. Είναι μια ευκαιρία, μια σπίθα, αν θέλεις, για να παρουσιάσουμε στο κοινό ένα βιβλιοπωλείο που δεν θα μοιάζει σε τίποτα με όσα έχουν προηγηθεί. Η κρίση γίνεται αφετηρία για να δούμε το βιβλίο από μια ματιά όχι μοναχική. Το βιβλίο θα γίνει ένα μέσο για να ασχοληθούμε συλλογικά με τον πολιτισμό.

Α.Σ.: Ποιοι είναι οι λόγοι της μετακίνησης;

Γ.Σ.: Μας κούρασε το 17 της Πανεπιστημίου. Το βαρεθήκαμε. Ξέρεις, είναι κάπως σαν να μένεις για είκοσι χρόνια στο ίδιο σπίτι. Θες να αλλάξεις και εσύ ο ίδιος και μαζί να αλλάξεις και τη διάθεση των φίλων σου που σου κάνουν επίσκεψη. Ολα αυτά που έχουμε στο μυαλό μας να κάνουμε δεν μπορούσαν να γίνουν σε ένα κτήριο που δεν μας αφορά πια καθόλου.

Α.Σ.: Το νέο κτήριο θα είναι πιο λειτουργικό;

Γ.Σ.: Είναι δυνατόν να μην είναι λειτουργικό ένα κτήριο που τα τετραγωνικά του είναι ίδια με τα τετραγωνικά των οχτώ ορόφων, αλλά που τώρα εκτείνονται σε τέσσερα επίπεδα; Κράτα απλώς πως το νέο κτήριο θα είναι κάτι που δεν θα έχετε ξαναδεί.

Α.Σ.: Η πολιτική-φιλοσοφία του «Ελευθερουδάκη» απέναντι στο βιβλίο αλλάζει;

Γ.Σ.: Η πολιτική του Ελευθερουδάκη είναι μία: το τρίπτυχο: απόλαυση, επικοινωνία, γνώση. Ο Ελευθερουδάκης είναι τόπος συνάντησης ανθρώπων και ιδεών. Αυτός και θα συνεχίσει να είναι. Μόνο που στον καινούριο χώρο το βιβλίο γίνεται «πύλη» για να κάνουμε περισσότερα πράγματα που θα μας φέρουν και πιο κοντά, θα μας βγάλουν από το σπίτι.

Α.Λ.: Η οικονομική κρίση πόσο έχει επηρεάσει;

Α.Σ.: Μας έδωσε καινούργιες ιδέες. Μας βοήθησε να σκεφτούμε καινούργια πράγματα.

Α.Σ.: Ποιο είναι το μυστικό; Είναι κάπως οξύμωρο αυτή την περίοδο.

Γ.Σ.: Το μυστικό είναι να αισθάνεσαι και να είσαι πρωτοπόρος. Ξέρεις, ο Ελευθερουδάκης έχει ζήσει όλες τις κρίσιμες περιόδους της νεότερης ελληνικής Ιστορίας. Την επόμενη ημέρα έβγαινε πάντα πιο δυναμωμένος και πιο δημιουργικός. Από τούτη την κρίση προέκυψαν τρομερές ιδέες και προτάσεις από όλους. Από το print on demand μέχρι τα debates και τις Λέσχες Δημιουργίας. Στο καινούργιο κατάστημα θα δείτε πώς οι ιδέες αυτές πήραν σάρκα και οστά.

Α.Σ.: Τι κάνετε για να προσελκύσετε τον αναγνώστη;

Γ.Σ.: Τι κάνουμε; Μα, φτιάξαμε το βιβλιοπωλείο του μέλλοντος. Προπορευόμαστε, όπως κάναμε πάντα. Επιπλέον, τώρα δεν απευθυνόμαστε μόνο στον αναγνώστη. Σου είπα: απόλαυση, επικοινωνία, γνώση. Ο Ελευθερουδάκης είναι χώρος Πολιτισμού. Ανταγωνιστής μας είναι η Νέα Εθνική Βιβλιοθήκη.

Α.Σ.: Πώς επιλέγετε τα βιβλία που μπαίνουν στο βιβλιοπωλείο; Μπορεί να μπει ο καθένας στη βιτρίνα;

Γ.Σ.: Οποιοσδήποτε, εφόσον πληροί κάποιες προϋποθέσεις. Το βιβλιοπωλείο δεν μπορεί να κλείνει την πόρτα σε κανέναν. Οσον αφορά τις επιλογές συγγραφέων, εκδοτών, δεν σχετίζονται μόνο με το τι ζητάει η αγορά. Την αφουγκραζόμαστε, αλλά δεν μας παρασύρει. Ο Ελευθερουδάκης διαμορφώνει την αγορά, γιατί έχει ανθρώπους που έχουν άποψη.

Α.Σ.: Το e-book θα αντικαταστήσει το βιβλίο;

Γ.Σ.: Πιστεύω ότι είναι απαραίτητο σε ένα βιβλιοπωλείο που θέλει να σέβεται τον εαυτό του και επενδύει για το μέλλον του. Εν τούτοις, δεν νομίζω ότι θα αντικαταστήσει ποτέ το βιβλίο.

Α.Σ.: Τα εγκαίνια του νέου καταστήματος είναι τον Μάιο;

Γ.Σ.: Ναι, και θα είναι ένα πολύ σημαντικό πολιτιστικό γεγονός. Ολος ο κόσμος του πολιτισμού και των γραμμάτων θα είναι παρών. Και δες πώς μια μεταφυσική αριθμητική σύμπτωση, ευνοϊκή στα σίγουρα, μας φέρνει το 2011 στον αριθμό 11 της Πανεπιστημίου. *


Πηγή ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: