********* ********************** DSV Blog: Anger is a gift ...

Παρασκευή, Ιανουαρίου 25, 2013

Anger is a gift ...


Ε, δεν παλεύεται άλλο ... Αφού δεν ξέρουν τι θα πει θυμός και αν πρέπει ή όχι να εκφράζεται ... ή αν είναι ή όχι Κακός ... ας το μάθουν από 2 Άρθρα μιας Ειδικού ...

2 Πολύ ωραία Άρθρα από την Μαρία ... που μου άρεσαν πάρα πολύ και συμφωνώ σχεδόν Απόλυτα ...

Δεν ξαναλέω ... και δεν ξαναγράφω ... Έλεος ... Κουράστηκα ...

Όποιος Καταλάβει ... Δεν θα μπορέσω και άλλο ... γιατί Κουράστηκα !!!



Ναι λοιπόν...ο Θυμός είναι χρήσιμος! (Μέρος Α)

Μέσα στη λίστα των ανθρώπινων συναισθημάτων είναι και ο Θυμός! Γιατί μερικοί από εμάς τον αποκλείουμε και τον αποφεύγουμε λες και είναι "αμαρτία", λες και κουβαλά μία μαύρη κατάρα, η οποία είναι μεταδοτική και καταστροφική; Μας είναι πιο εύκολο να στεναχωρηθούμε, να γελάσουμε, να "παγώσουμε", παρά να εναντιωθούμε και να ξεσπάσουμε την ένταση, που μας προκαλείται από μία κατάσταση, από ένα γεγονός, από ένα άτομο. Συνήθως, οι άνθρωποι που έχουν κατατάξει τον Θυμό στα απαγορευμένα συναισθήματα, είναι εκείνοι που έχουν αρκετά ψυχοσωματικά προβλήματα, γιατί μην επιτρέποντας στον εαυτό τους να εκτονώσουν όλη αυτή την συσσωρευμένη ενέργεια, όλη αυτή η  " λάβα" διαχέεται στο σώμα και το καταπονεί!

Τον Θυμό, ενδεχομένως, τον φοβόμαστε γιατί:
  1. Έχουμε συνδέσει τον Θυμό με ρήξη σχέσης ή βία. Εάν οι παιδικές ή εφηβικές μας μνήμες έχουν καταγράψει τα ξεσπάσματα θυμού με "ομηρικούς καυγάδες", με βίαιες σκηνές και με διάλυση σχέσεων, πώς είναι δυνατόν στη συνέχεια ως ενήλικες να έχουμε πάρει με καλό μάτι το συγκεκριμένο συναίσθημα;
  2. Ενστερνιζόμαστε τον μύθο, ότι οι ευγενικοί και πολιτισμένοι άνθρωποι δεν θυμώνουν ποτέ.Και αναρωτιέμαι....οι ευγενικοί και μορφωμένοι άνθρωποι έχουν υπερφυσικές ιδιότητες και μπορούν να κοντρολάρουν τόσο καλά τον εαυτό τους, ούτως ώστε τίποτα να μην τους ενοχλεί, να μην τους πειράζει και συμφωνούν με όλα και όλους; 
  3. Δεν θέλουμε να πληγώσουμε αυτούς που αγαπάμε. Αυτό μπορεί να συμβεί και να ισχύσει, εάν ο θυμός μας ξεσπάσει με έναν καταστροφικό τρόπο, που θα πονέσει τον άνθρωπο που αγαπάμε. Εάν δεν συμβεί κάτι τέτοιο, καλοδεχούμενος είναι, γιατί θα είναι αληθινός!
  4. Δεν θέλουμε να χάσουμε την αγάπη και την αποδοχή των γύρω μας. Εάν είναι να την χάσουμε, επειδή θα εκφράσουμε την διαφοροποίηση μας, τότε μάλλον δεν μας εκτιμούσαν και δεν μας αποδεχόντουσαν ουσιαστικά. 
  5. Έχουμε μεγαλώσει σε ένα πλαίσιο (οικογένεια), όπου και οι γονείς μας φοβόντουσαν και απέφευγαν τον θυμό. Όντας απαγορευμένο από την παιδική μας ηλικία ή μην έχοντας κάποιο γονεϊκό πρότυπο για να μιμηθούμε με υγιή τρόπο το συναίσθημα του θυμού, στην ενηλικίωση μας φαίνεται πολύ παράξενο και τρομακτικό, όταν το βλέπουμε σε άλλους.
Η αλήθεια, όμως, είναι ότι ο θυμός όταν δεν γίνεται με σαδομαζοχιστικούς όρους, δηλαδή να κάνουμε κακό στους άλλους ή στον εαυτό μας, λειτουργεί λυτρωτικά και επανορθωτικά και για εμάς τους ίδιους και για τις σχέσεις μας. Αυτή είναι η λεγόμενη δημιουργικότητα του θυμού, που μας κινητοποιεί στο να πάρουμε αποφάσεις, να ξεκαθαρίσουμε καταστάσεις που μας ενοχλούν και να θέσουμε καινούριους όρους στα σχεσιακά μας συμβόλαια. Δεν θα θυμώσουμε για να εξολοθρεύσουμε ό,τι υπάρχει γύρω μας, γιατί αυτό συνήθως συμβαίνει όταν δεν του επιτρέπουμε να εκτονώνεται σιγά σιγά και τον καταπιέζουμε μέσα μας. Άλλες φορές ο συσσωρευμένος θυμός οδηγεί τους ανθρώπους στην παραίτηση, την κατάθλιψη και την ανημπόρια. "Αφού δεν μπορώ να εναντιωθώ και να το εκφράσω, ας  κλειστώ στον εαυτό μου, για να κλάψω την μοίρα μου".

Μην ξεχνάμε, λοιπόν, ότι όλα ξεκινούν και καταλήγουν σε εμάς....Η φύση προνόησε και μας έδωσε τα πάντα από συναισθήματα....εμείς είναι πως τα χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητα μας....υπέρ της ζωής ή κατά; Δεν είναι ο θυμός, που καταστρέφει τις ανθρώπινες ζωές, αλλά οι πράξεις όταν γίνονται με ανεξέλεγκτο τρόπο, χωρίς νόημα και σκοπό!



   Αθανασιάδου Μαρία - Ψυχολόγος
www.psyxologiki-ypostirixi.blogspot.gr



Πως να διαχειριστώ τον Θυμό; (Μέρος Β)


Είτε νευριάζετε εύκολα, είτε δύσκολα, καλό θα ήταν να γνωρίζετε κάποιες στρατηγικές, οι οποίες θα σας βοηθήσουν να ελέγξετε καλύτερα τον θυμό σας και την ένταση σας. Αν ξεκινήσουμε με την παραδοχή, ότι ο θυμός δεν είναι κάτι κακό, που θα πρέπει να αποτινάξετε από την ζωή σας, τότε ακολουθήστε τις ακόλουθες κατευθύνσεις για να πάρετε τον έλεγχο του θυμού στα χέρια σας!

1. Παρατηρήστε τα συμπτώματα του θυμού στον εαυτό σας. Είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίζετε το πότε είστε θυμωμένοι. Ο καθένας και η κάθε μία έχει διαφορετική συμπτωματολογία στον θυμό. Γενικά, όμως, ο θυμός έχει συγκεκριμένες σωματικές αντιδράσεις, όπως: το πρόσωπο μαζεύει, τα χείλη σφίγγονται, οι μύες τεντώνονται, η ανάσα μπορεί να γίνει κοφτή, οι παλμοί της καρδιάς ανεβαίνουν, η θερμοκρασία του σώματος αυξάνεται, το βλέμμα αγριεύει. Μερικές φορές αλλάζει η χροιά της φωνής, το σώμα τεντώνεται ολόκληρο, το άτομο βγάζει ανυπομονησία, οι κινήσεις γίνονται πιο έντονες και σπασμωδικές.
2. Κάντε ένα διάλειμμα. Από τη στιγμή, που θα νιώσετε να ανεβαίνουν οι παλμοί της καρδιάς σας από θυμό, κάντε ένα διάλειμμα δέκα λεπτών, πάρτε βαθιές ανάσες και μετρήστε έως το 10. Εάν μπορείτε, απομακρυνθείτε από το ερέθισμα που σας προκαλεί την ένταση, για να καταφέρετε να αξιοποιήσετε την συγκεκριμένη ανάπαυλα.
3. Αναλογιστείτε ποιες θα είναι οι συνέπειες, εάν χάσετε τον έλεγχο. Κάντε εικόνα το αποτέλεσμα ποιο θα είναι, εφόσον δεν καταφέρετε να εκφράσετε τον θυμό σας λειτουργικά, αλλά βγει με έντονο, απότομο και ανεξέλεγκτο τρόπο. Θα βγει κάτι; Εάν όχι, συλλογιστείτε ότι θέλετε να βγει κάτι καλό μέσα από την διαφοροποίηση σας. 
4. Αναρωτηθείτε ποιες είναι αυτές οι καταστάσεις που σας προκαλούν θυμό. Θα καταλάβετε καλύτερα τον εαυτό σας, τι σας ενοχλεί και για ποιο λόγο.
5. Σκεφτείτε, πριν μιλήσετε. Πάρτε τον χρόνο, που χρειάζεστε, για να μην πείτε κάτι που στη συνέχεια θα το μετανιώσετε.
6. Προσδιορίστε πιθανές λύσεις. Μην μείνετε μόνο στα νεύρα. Προσπαθήστε να βρείτε λύσεις, για να μην επαναληφθεί το ερέθισμα, που σας εκνευρίζει. Για παράδειγμα, θυμώνετε γιατί δεν σας λέει ο σύζυγος σας τι ώρα θα επιστρέψει από την δουλειά, για να στρώσετε το τραπέζι. Ενημερώστε τον, ότι εφόσον δεν προειδοποιεί, κάποιες φορές θα αναγκάζεστε να τρώτε ξεχωριστά. 
7. Επικεντρωθείτε σε αυτό που σας ενοχλεί. Επειδή σας ενδιαφέρει να βγει κάτι καλό από τον θυμό σας, δεν χρειάζεται εκείνη την ώρα να θυμηθείτε όλα όσα σας ενοχλούν, για να τα ξεσπάσετε και αυτά. Μείνετε στο συγκεκριμένο πρόβλημα, που σας πειράζει την δεδομένη στιγμή.
8. Αποκτήστε δεξιότητες χαλάρωσης. Την ώρα που είστε τεντωμένοι, βάλτε τον εαυτό σας σε μία διαδικασία να χαλαρώσει παίρνοντας βαθιές αναπνοές και φέρνοντας στον νου σας εικόνες ήρεμες, που σας χαλαρώνουν και σας ταξιδεύουν μακριά από την ένταση. Μπορείτε να το κάνετε αυτό ακούγοντας ταυτόχρονα και ένα μουσικό κομμάτι, που εσάς προσωπικά σας γαληνεύει.
9. Μην κρατάτε κακία. Εάν αφήσετε να πάρει τόσο μεγάλη έκταση το συναίσθημα του θυμού και της κακίας μέσα σας, θα σας μείνει για πολύ καιρό η απογοήτευση, η πικρία και θα νιώθετε συνέχεια αδικημένοι. Αναγνωρίστε, ότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο και να τους κάνουμε όλους να σκέφτονται και να πράττουν, όπως θέλουμε εμείς. Το σημαντικότερο είναι ότι γνωστοποιείτε στους άλλους αυτό που σας ενοχλεί και βγάζετε από μέσα σας την συσσωρευμένη ένταση. Από εκεί και πέρα δε είναι δική σας η ευθύνη για το πως θα το διαχειριστεί ο τρίτος.
10. Πάρτε την ευθύνη του συναισθήματος σας. Αναγνωρίστε τα λάθη σας, μοιραστείτε τις προθέσεις σας με τους άλλους και ξεκαθαρίστε ποιες είναι οι προσδοκίες σας. Μην ξεσπάτε τον θυμό σας και μετά εγκαταλείπετε την μάχη, χωρίς να εξηγήσετε και να ακούσετε τι έχει να πει και ο άλλος.

Εάν δεν καταφέρετε να διαχειριστείτε το συναίσθημα του θυμού και βλέπετε, ότι χάνετε συνέχεια τον έλεγχο και δεν σας αρέσει καθόλου ο εαυτός σας έτσι, θα ήταν σώφρον να ζητήσετε την βοήθεια ενός ειδικού. Κάτι θέλει να σας πει ο οργανισμός σας και η ψυχή σας....ψάξτε τι σας φταίει και από που προέρχεται αυτή η αδυναμία!


   Αθανασιάδου Μαρία - Ψυχολόγος
www.psyxologiki-ypostirixi.blogspot.gr



"Don't Look Back In Anger"

Slip inside the eye of your mind
Don't you know you might find
A better place to play
You said that you'd never been
All the things that you've seen
Will slowly fade away

So I'll start the revolution from my bed
Cos you said the brains I had went to my head
Step outside 'coz summertime's in bloom
Stand up beside the fireplace
Take that look from off your face
You ain't ever gonna burn my heart out


So Sally can wait, she knows it's too late as we're walking on by
Her soul slides away, "But don't look back in anger", I heard you say


Take me to the place where you go
Where nobody knows if it's night or day
Please don't put your life in the hands
Of a Rock n Roll band
Who'll throw it all away

Gonna start the revolution from my bed
'Coz you said the brains I had went to my head
Step outside 'coz summertime's in bloom
Stand up beside the fireplace, take that look from off your face
'Coz you ain't ever gonna burn my heart out

So Sally can wait
She knows it's too late as she's walking on by
My soul slides away
"But don't look back in anger", I heard you say

So Sally can wait
She knows it's too late as we're walking on by
Her soul slides away
"But don't look back in anger", I heard you say

So Sally can wait
She knows it's too late as she's walking on by
My soul slides away
"But don't look back in anger, don't look back in anger"
I heard you say, "at least not today"



Δεν υπάρχουν σχόλια: