********* ********************** DSV Blog: ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ του Χρ. Κάσδαγλη ...

Κυριακή, Φεβρουαρίου 01, 2015

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ του Χρ. Κάσδαγλη ...



Μας λένε μερικοί ότι τα δάνεια τα πήραμε με τη θέλησή μας, ότι προέρχονται από τους λαούς της Ευρώπης και πρέπει επομένως να τα ξεπληρώσουμε. 

Τα δάνεια τα πήραν οι ελληνικές κυβερνήσεις, κυρίως από ξένες μεγάλες τράπεζες, για να καλύψουν ελλείμματα και να συντηρήσουν τη διαπλοκή και το στρεβλό πελατειακό μοντέλο (μη) ανάπτυξης, σε εποχή μεγάλης ρευστότητας στο παγκόσμιο σύστημα, όταν οι τράπεζες έψαχναν πελάτες. Προφανώς υπάρχουν ευθύνες των ελληνικών κυβερνήσεων, αλλά υπάρχουν και οι αντίστοιχες ευθύνες των τραπεζών – λέγεται και ρίσκο. Υπάρχει επίσης σε όλη αυτή τη διαδικασία και μία διάσταση τοκογλυφίας.

Πώς βρέθηκαν τα δάνεια αυτά στα χέρια των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων; Βρέθηκαν μέσω των δύο προγραμμάτων «διάσωσης» της Ελλάδας. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έδωσαν δύο υπέρογκα δάνεια στην Ελλάδα, που πήγαν κυρίως στην αποπληρωμή των τραπεζικών δανείων της. Με αυτόν τον τρόπο, ο ιδιωτικός δανεισμός της χώρας μετατράπηκε σε κρατικό. Ήταν αυτή επιλογή των ευρωπαϊκών λαών; Όχι, ήταν επιλογή των κυβερνήσεών τους. 

Το κρίσιμο σημείο είναι ότι τα δύο αυτά προγράμματα ξέρουμε πλέον (αν και τότε αρκετοί από μας δεν το ήξεραν, μας το απέκρυπταν πίσω από προπέτασμα καπνού) ότι δεν αποφασίστηκαν με σκοπό τη διάσωση της Ελλάδας, αποφασίστηκαν με αποκλειστικό σκοπό τη διάσωση των ευρωπαϊκών τραπεζών που για λόγους κερδοφορίας (πιθανόν και για να διευκολύνουν τις εξαγωγές ευρωπαϊκών βιομηχανιών στην Ελλάδα – δηλαδή και πάλι για λόγους κερδοσκοπικούς) είχαν μεγάλο βαθμό έκθεσης στο ελληνικό χρέος. 

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες, λοιπόν, διασώθηκαν και όλο το κόστος αυτής της διάσωσης επιρρίφθηκε στην ελληνική οικονομία και στον ελληνικό λαό. Παράλληλα, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι τα δάνεια που δόθηκαν στην Ελλάδα είναι αδύνατον να αποπληρωθούν, πολύ περισσότερο αφού το πρόγραμμα οδήγησε νομοτελειακά σε συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ. 

Τα λέω όλ’ αυτά επειδή πολλοί αδυνατούν να κατανοήσουν πώς και γιατί οι εταίροι μας κατέληξε να γίνουν δανειστές μας, και αποδίδουν το αίτημα για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους σε εθνικιστικά και αντιευρωπαϊκά κίνητρα.




Δεν υπάρχουν σχόλια: