********* ********************** DSV Blog: Επειδή ο φίλος μου ο Παύλος μου το ζήτησε εδώ και καιρό!!!

Τετάρτη, Απριλίου 22, 2009

Επειδή ο φίλος μου ο Παύλος μου το ζήτησε εδώ και καιρό!!!

Ηλεκτρονικό Τσιγάρο

"Αποτελείται από ένα αναλώσιμο cartridge που περιέχει υγρό το οποίο αποτελείται κυρίως από νικοτίνη (εκχύλισμα, σε υγρή μορφή) και προπυλενογλυκόλη. Εισπνέοντας, ένας μικροεπεξεργαστής διοχετεύει σταγονίδια νικοτίνης στον καπνό (ή καλύτερα, ατμό) που παράγεται και ο χρήστης έχει την ίδια...

αίσθηση και ικανοποίηση με αυτή που θα είχε από ένα κανονικό τσιγάρο, χωρίς όμως τα υπόλοιπα βλαβερά συστατικά (πίσσα, μονοξείδιο του άνθρακα κλπ) που περιέχουν τα συμβατικά τσιγάρα.

Ειναι γνωστό οτι ένας μεγάλος αριθμός βλαβερών / καρκινογόνων ουσιών παράγεται από την καύση του τσιγάρου. Το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν έχει καύση. Λειτουργεί με μπαταρία και ο καπνός παράγεται σε ένα ειδικά διαμορφωμένο θάλαμο (τον λεγόμενο atomizer). Η θερμοκρασία του καπνού που παράγεται είναι ίδια με αυτή του καπνού ενός κανονικού τσιγάρου (50-60 °C).


Λόγω του οτι ο "καπνός" που παράγεται είναι στην ουσία ατμός, το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν βλάπτει τους γύρω σας. Ο "καπνός" διαλύεται στον αέρα σε δευτερόλεπτα και, σύμφωνα με τα λεγόμενα των κατασκευαστών, δεν μυρίζει ούτε δημιουργεί προβλήματα παθητικού καπνίσματος. Η εμπειρία μας βέβαια έχει δείξει οτι ο "καπνός" αφήνει μια μυρωδιά, κυρίως λόγω των αρωμάτων που διαθέτουν ορισμένα υγρά, η οποία όμως δεν θυμίζει σε κάτι την "καπνίλα" του συμβατικού τσιγάρου.

Γενικά τα ανταλλακτικά cartridges αντιστοιχούν σε 7 ως 20 τσιγάρα (ανάλογα με το μοντέλο), ενώ η ίδια η συσκευή αγοράζεται μόνο μια φορά. Οι τιμές των συσκευών ποικίλουν από 30 ως 120 ευρώ ανάλογα με το μοντέλο και την εταιρία, ενώ οι τιμές των cartridges είναι γενικά φθηνότερες από τις τιμές των συμβατικών τσιγάρων, με αποτέλεσμα, εκτός των άλλων, να δημιουργείται μακροπρόθεσμα μια πιό οικονομική κατάσταση για τον καπνιστή. Στη θεωρία, βέβαια, γιατί στην πράξη, λόγω του νέου της τεχνολογίας, ο χρήστης έρχεται αντιμέτωπος με αρκετά μεγάλο ποσοστό ελαττωματικών εξαρτημάτων (atomizers, μπαταρίες) τα οποία τελικά καταλήγουν να αυξάνουν το κόστος.

Αρκετές εταιρίες προσφέρουν, εκτός από τις διάφορες περιεκτικότητες των cartridges (low-mid-high-extra high) και cartridges με μηδενική περιεκτικότητα νικοτίνης.

Να τονίσουμε οτι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ΔΕΝ διαφημίζονται γενικά από τις εταιρίες που τα παράγουν ως συσκευές διακοπής του καπνίσματος, αλλά ως μια πιο υγιής εναλλακτική λύση στο παραδοσιακό κάπνισμα (EDIT: μετά την ισχύ του νομοσχεδίου που ψηφίστηκε στην Ελλάδα, απαγορεύεται η διαφήμιση ή η προβολή του ηλεκτρονικού τσιγάρου ως υγιής εναλλακτική ή ως μέσον διακοπής του καπνίσματος. Παρ'όλα αυτά εταιρίες του εξωτερικού συνεχίζουν να διαφημίζουν τα προϊόντα τους ως υγιεινότερα από τα συμβατικά τσιγάρα). Η νικοτίνη συνεχίζει να είναι επιβλαβής για την υγεία του καπνιστή, όμως η μη ύπαρξη των υπόλοιπων καρκινογόνων χημικών ουσιών καθιστά το ηλεκτρονικό κάπνισμα, σύμφωνα με τις εταιρίες, λιγότερο επικίνδυνο από το συμβατικό κάπνισμα.

Στις χώρες οπου το κάπνισμα έχει απαγορευτεί σε όλους τους δημόσιους χώρους, το ηλεκτρονικό κάπνισμα κάνει πάταγο, μια και επιτρέπεται ουσιαστικά παντού. Δημιουργείται έτσι μια νέα αγορά και μια καινούρια εμπειρία, μια και οι εταιρίες που παράγουν ηλεκτρονικά τσιγάρα έχουν προχωρήσει αρκετά, δημιουργώντας ακομα και ηλεκτρονικά πούρα ή και ηλεκτρονικές πίπες! Αρκετά μοντέλα θυμίζουν "κλασικό" τσιγάρο (είναι ελαφρά πιό ογκώδη), ενώ τα "κλασικά" μοντέλα έχουν περίπου το μέγεθος ενός στυλό.

Άτυπες κλινικές δοκιμές έχουν ξεκινήσει ήδη με τα αποτελέσματα να είναι οχι μεν επίσημα αλλά ενθαρρυντικά, ενώ σύντομα θα ξεκινήσουν και οι πρώτες επίσημες κλινικές δοκιμές.

Στην Ελλάδα, έχουν αρχίσει να εισάγονται διάφορες μάρκες ηλεκτρονικού τσιγάρου ενώ αρκετές διατίθενται από φαρμακεία (φυσικά μόνο με υγρά ή cartridges με 0 περιεκτικότητα σε νικοτίνη) Αρκετοί καταναλωτές πάντως πραγματοποιούν τις παραγγελίες τους μέσω e-shops του εξωτερικού."

http://hakis-hakis.blogspot.com/2009/04/blog-post_1497.html