********* ********************** DSV Blog: Αφιέρωμα στην Punk .......

Τετάρτη, Ιουνίου 24, 2009

Αφιέρωμα στην Punk .......

Δεν θυμάμαι πόσες δεκάδες φορές είχα ακούσει την κασέτα (του καιρού εκείνου) των Ramones που μου είχε γράψει ο φίλος μου Βασίλης με τα καλύτερα τραγούδια τους. Δεν είναι τυχαίο ότι έχει αυτή τη στιγμή τον πιο Ροκ σταθμό στο Βόλο... 89,9 FM. Και εντός ολίγου χρονικού διαστήματος ετοιμάζει κάτι που θα είναι πολύ καλό και θα έχει Πανελλαδική εμβέλεια. Καλή επιτυχία Βασίλη.

Τα 3 βίντεο που θα αναρτήσω ήταν από τα τραγούδια που χορεύαμε σαν τρελοί το 85 με 87 στο Club που συχνάζαμε. Ο DJ δικός μας, μιλημένος, μόλις το ρολόι έδειχνε 2 τα ξημερώματα πλάκωνε το ένα μετά το άλλο. Να φανταστείτε ότι τα βινύλια (του καιρού εκείνου) δινόταν χέρι με χέρι από τους θαμώνες για να βάλει τις παραγγελιές.

Χαμός μετά. Μέχρι τις 4 το πρωϊ ξεβιδονόμασταν μέχρι εξαντλήσεως. Κάποια φορά έρχεται κατά τις 12 τα μεσάνυχτα μια γνωστή μου και με ρωτάει. Γιατί δεν χορεύεις? Θα πας νωρίς στο σπίτι? την ρωτάω. Όχι μου λέει, έχω το ελεύθερο σήμερα. Ε, κάτσε και θα δεις τι θα γίνει από τις 2 και μετά.

Με άκουσε. Αλλά δεν της βγήκε σε καλό. Γιατί κάθε Σάββατο βράδυ τσακωνόταν με τους δικούς της γιατί ήθελε να γυρνάει στις 5 το πρωί. Ευτυχώς είχαμε τη φήμη του "καλού παιδιού" και όταν παρακάλεσα προσωπικά την Μάνα της, μου είπε. Ε, αφού θα είναι με σένα την αφήνω.

Και κάθε Σάββατο στις 2 ..... Π Α Ν Ι Κ Ο Σ ! ! !

Αμέσως παρακάτω λοιπόν ακολουθεί το αφιέρωμα για την Punk γενικά, από ένα πολύ καλό άρθρο που βρήκα στο Internet. Αναγράφω στην αρχή το όνομα του δημιουργού και στο τέλος έχω και το Link του site που το πήρα.

Θα ακολουθήσει στην συνέχεια αναφορά των 3 συγκροτημάτων, με τα αντίστοιχα βίντεο και τους στίχους όπως συνήθως.


Punk - Πανκ
"Ιωάννης Κουκότζιλας "
Τρίτη, 27 Νοεμβρίου 2007


Το πανκ είναι μουσικό είδος που ξεκίνησε τη δεκαετία του '60 και έγινε γνωστό στα τέλη της δεκαετίας του '70. Οι ρίζες του βρίσκονται στο garage rock αλλά και σε συγκροτήματα όπως οι MC5, Stooges, Ramones και New York Dolls, γύρω στα μέσα της δεκαετίας του '70 όμως έγινε δημοφιλές στην Αγγλία από συγκροτήματα όπως οι Sex Pistols, οι Clash, οι Crass κ.α. ....
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Γκράφιτι, προκλητικές ενδυμασίες, λατρεία των δρόμων κι ένας υπέροχος άγριος θόρυβος μετουσιώνονται σε ηχητικά συνθήματα που επικοινωνούν έναν διαφορετικό τρόπο ζωής, μια υγιή αντίδραση στην κοινωνία της αποξένωσης και του ατομικισμού, στη φτώχεια, τη μιζέρια και τον κοινωνικό καταναγκασμό, μια οργή ενάντια στην κατασταλτική δομή της κοινωνίας.

ΟΡΙΣΜΟΣ

Το πανκ είναι μουσικό είδος που ξεκίνησε τη δεκαετία του '60 και έγινε γνωστό στα τέλη της δεκαετίας του '70. Οι ρίζες του βρίσκονται στο garage rock αλλά και σε συγκροτήματα όπως οι MC5, Stooges, Ramones και New York Dolls, γύρω στα μέσα της δεκαετίας του '70 όμως έγινε δημοφιλές στην Αγγλία από συγκροτήματα όπως οι Sex Pistols, οι Clash, οι Crass κ.α. σαν μουσική του λευκού απορριπτόμενου νεολαίου και μέρος ενός κινήματος πολιτικής και κοινωνικής καταγγελίας και αμφισβήτησης του κατεστημένου.

ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ

Punk: επιθετικότητα, έκρηξη, επανάσταση, αντισυμβατικότητα, αντίδραση, ανανέωση.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΓΝΩΡΙΣΜΑΤΑ

Παίζεται συνήθως με κιθάρα, μπάσο & ντραμς, σπάνια και πλήκτρα ή άλλα όργανα, και οργισμένα φωνητικά. Προέρχεται από το ροκ, ειδικότερα το garage rock και είναι μουσική απλή, με έμφαση στις απλές ρυθμικές δομές (τυπικά 4/4 και δομή chorus-verse), την ταχύτητα και την ενέργεια, με στίχους που συνήθως θίγουν κοινωνικά, πολιτικά ή προσωπικά θέματα, συχνά οργισμένοι ή χλευαστικοί. Οι συνθέσεις ήταν συνήθως σύντομες (αρκετές φορές κάτω από δυο λεπτά) σαν αντίθεση στις επικές συνθέσεις του progressive και του κλασικού ροκ, ενώ ο ρυθμός κοφτός και νευρικός, σε αντίθεση με την disco που κυριαρχούσε εκείνη την εποχή. Πολλοί από τους πανκ μουσικούς ήταν επαγγελματίες, αρχικά αρνούνταν όμως να παίξουν κάτι παραπάνω από μερικές κοφτές συγχορδίες, επίσης θέλοντας να αντιτεθούν στο τεχνικό παίξιμο που αποθεώθηκε από τους ροκ μουσικούς, ενώ άλλοτε οι μουσικοί ήταν ερασιτέχνες, με ελάχιστη ή λίγη τεχνική, που όμως ταίριαξαν με τη φιλοσοφία και την απλότητα της πανκ μουσικής.


ΙΣΤΟΡΙΑ

Το αντικαθεστωτικό κίνημα του Punk ξεκινάει στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αυστραλία και τη Μεγάλη Βρετανία γύρω στο 1974-1975. Συγκροτείται σιγά-σιγά παίρνοντας ώθηση από τις ιδέες των υπαρξιστών, των μηδενιστών, των καταστασιακών. Γκράφιτι, προκλητικές ενδυμασίες, λατρεία των δρόμων κι ένας υπέροχος άγριος θόρυβος μετουσιώνονται σε ηχητικά συνθήματα που επικοινωνούν έναν διαφορετικό τρόπο ζωής, μια υγιή αντίδραση στην κοινωνία της αποξένωσης και του ατομικισμού, στη φτώχεια, τη μιζέρια και τον κοινωνικό καταναγκασμό, μια οργή ενάντια στην κατασταλτική δομή της κοινωνίας. «Υπάρχουμε και θέλουμε να ζήσουμε με τους δικούς μας νόμους» είναι το κύριο σύνθημα.

ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ

Μάντσεστερ, 1976. Ο Τόνι Γουίλσον είναι ένας φιλόδοξος αλλά απογοητευμένος τηλεοπτικός ρεπόρτερ που προσπαθεί να ανακαλύψει το next big thing. Mετά την παρακολούθηση μιας συναυλίας του παντελώς άγνωστου γκρουπ Sex Pistols πείθει το κανάλι του να τους μαγνητοσκοπήσει live. Αυτή η κίνηση θα προκαλέσει μια σειρά αλυσιδωτών αντιδράσεων. Το πάθος του με τη μουσική θα οδηγήσει αυτόν και τους φίλους του στην ίδρυση της Factory Records και αργότερα του περίφημου club Hacienda που θα σταθούν το όχημα για την ανάδειξη συγκροτημάτων, όπως οι Joy Division, οι New Order και οι Happy Mondays.


ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Αναβίωση γνώρισε το πανκ τα τελευταία χρόνια, με συγκροτήματα όπως οι Offspring ή οι Greenday που δεν αντιπροσωπεύουν όμως το κλίμα της πρώτης σκηνής του '80. Από τις σύγχρονες mainstream πανκ μπάντες συχνά λείπει το πολιτικό και κοινωνικό μήνυμα και η στάση τους θεωρείται από πολλούς ξένη ως προς το αυθεντικό ύφος και την αντιεμπορική στάση του πανκ.

XΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ

1.Joy Division
2.Sex Pistols
3.Ramones
4.The Clash
5.Stooges
6.New York Dolls
7.Crass
8.The Offspring
9.AFI
10.MC5

ΕΛΛΗΝΙΚΗ PUNK

Η ελληνική πανκ ροκ σκηνή ήταν μικρή αλλά δραστήρια στην Αθήνα του '80. Μπάντες όπως οι Αδιέξοδο, οι Γενιά του χάους, οι Stress, οι Panx Romana, οι Ex-humans και άλλοι είχαν δημιουργήσει ένα πυρήνα από φιλικά προσκείμενες μπάντες και έδιναν συναυλίες μαζί, στις ίδιες τοποθεσίες. Όπως και αλλού, το πανκ υιοθετήθηκε σαν υποκουλτούρα και τρόπος ζωής από διαφορετικά άτομα και ομάδες, το κοινό στοιχείο όμως ήταν η νεανική οργή και ο χλευασμός του κατεστημένου οικοδομήματος, αλλά και το πάθος για ελευθερία, η αντίθεση στις προκαταλήψεις, το ρατσισμό και τον εθνικισμό. Οι σύγχρονες πανκ μπάντες σπάνια κατάφεραν να δημιουργήσουν σκηνή με συνέχεια, σε αντίθεση με την αυτοοργανωμένη μουσική σκηνή που, αν και τα συγκροτήματα ήταν συχνά βραχύβια, κατόρθωσε να επιζήσει μέχρι και σήμερα. Σε κάποιες περιπτώσεις, μια μπάντα μπορεί να γίνει περισσότερο γνωστή, δημιουργώντας φανατικούς οπαδούς, όπως συνέβη στην περίπτωση των Αντίδραση ή των Ομίχλη.

http://www.asxetos.gr/article.aspx?i=1682

ΤΕΛΟΣ ΑΡΘΡΟΥ. Ακολουθεί η αναφορά των Group και η ανάρτηση των Βίντεο.

RAMONES

Οι Ramones ήταν ένα αμερικάνικο μουσικό συγκρότημα. Πολλοί τους θεωρούν ως την πρώτη πανκ-ροκ μπάντα. Το συγκρότημα δημιουργήθηκε στη Νέα Υόρκη το 1974. Τα μέλη της μπάντας έβγαλαν ψευτικα επίθετα, τα οποία περιείχαν το "Ramone", παρ'όλο που δεν είχαν μεταξύ τους καμία συγγένεια. Οι Ramones μετά απο μια συναυλία τους το 1996, διαλύθηκαν. (ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ)

Οι Ramones είναι αναμφισβήτητα οι "Νονοί του Punk" δημιουργώντας και υπηρετώντας για πολλά χρόνια ένα από τα πιο δυνατά κινήματα στην ιστορία της παγκόσμιας μουσικής. Πολύ πριν ερμηνεύσουν οι Μotorhead το κομμάτι R.A.M.O.N.E.S, το όνομα των Νεορκέζων είχε ήδη ταυτιστεί με την έκρηξη του punk phenomenon. Ως ένα από τα resident σχήματα του CBGB’s, ο Marky Ramone και η παρέα του έδωσαν μερικά από τα δυναμικότερα και γρηγορότερα shows που είδε ποτέ η Νέα Υόρκη. Η είσοδος των Ramones το 2002 στο Rock and Roll Hall of Fame αποτέλεσε τρανή απόδειξη της ανεκτίμητης μουσικής αξίας των punk πρωτοπόρων. (http://www.elculture.gr/story.aspx?s_id=1024)





Somebody Put Something In My Drink

Somebody
Somebody Put Something In My Drink
Somebody

Another night out on the street
Stopping for my usual seat
Bartender,Oh please

Vodka and tonic's my favorite drink
I don't like anything colored pink
That just stinks...it's not for me

It feels like...
Somebody ..
Put Something..
Somebody put something in my drink
Somebody
Put Something..
Somebody ...
Put something..

Blurred vision and dirty thoughts
Feel out of place, very distraught
Feel something coming on

Yeah, kick the jukebox, slam the floor
Drink, drink, drink, drink some more
I can't think
Hey! What's in this drink?

Somebody
put something
Somebody
put something in my drink
Somebody
put something
Somebody
put something in my drink
Somebody
put something
Somebody
put something in my drink
Somebody
put something
Somebody
put something in my drink
Somebody put something...in my drink...in my drink...in my drink...in my
drink

So you think it's funny
A college prank
Goin' insane for something to drink
Feel a little dry

Oh, I couldn't care what you think of me
'Cause somebody put something in my drink
I can't think
Hey dude! Give me a drink

It feels like...
Somebody
put something
Somebody
put something in my drink
Somebody
put something
Somebody
put something in my drink
Somebody
put something
Somebody
put something in my drink
Somebody
put something
Somebody
put something in my drink

...something in my drink


SEX PISTOLS

Οι Sex Pistols ήταν πανκ συγκρότημα από την Βρετανία. Ένα από τα συγκροτήματα που ξεκίνησαν το είδος στην Αγγλία, είναι αυτοί που το έκαναν γνωστό σε μεγαλύτερo κοινό, επηρεάζοντας πολλά μεταγενέστερα συγκροτήματα τόσο σε μουσικό επίπεδο, όσο και καθιερώνοντας το πανκ σαν μόδα, με την υποστήριξη του μάνατζέρ τους και σχεδιαστή μόδας Μάλκολμ Μακλάρεν. Το γκρουπ σχηματίστηκε το 1975 και ουσιαστικά διαλύθηκε το 1978 με την αποχώρηση του τραγουδιστή Τζόνι Ρότεν. Γνωστό μέλος ο Σιντ Βίσιους, μπασίστας που πέθανε από υπερβολική δόση ναρκωτικών. Ο Τζόνι Ρότεν συνέχισε κάνοντας μια επιτυχημένη καριέρα με τους Public Image Limited. Τo 2002 οι Sex Pistols ενώθηκαν ξανά για μια σειρά συναυλιών. (ΒΙΚΙΠΑΙΔΙΕΑ)




Anarchy In The UK 1976

Right ! now ! ha ha ha ha ha

I am an antichrist
I am an anarchist
Dont know what I want but
I know how to get it
I wanna destroy the passer by cos i

I wanna be anarchy !
No dogs body

Anarchy for the u.k its coming sometime and maybe
I give a wrong time stop a trafic line
Your future dream is a shopping scheme cos i

I wanna be anarchy !
In the city

How many ways to get what you want
I use the best I use the rest
I use the enemy I use anarchy cos i

I wanna be anarchy !
The only way to be !

Is this the m.p.l.a
Or is this the u.d.a
Or is this the i.r.a
I thought it was the u.k or just
Another country
Another council tenancy

I wanna be an anarchist
Oh what a name
Get pissed destroy !

The Clash

The Clash είναι το όνομα ενός αγγλικού πανκ ροκ μουσικού συγκροτήματος, που δημιουργήθηκε το 1967 ως κομμάτι του γνήσιου κύματος της αγγλικής πανκ μουσικής. Εκτός από την πανκ ροκ, πειραματίστηκαν με τη ρέγκε, το σκα, το dub, την funk και τη ραπ.
Κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια της καρίερας τους οι Clash αποτελούνταν από τους Τζο Στράμερ (πρώτα φωνητικά και ρυθμική κιθάρα), Μικ Τζόουνς (πρώτη κιθάρα και φωνή), Πωλ Σιμόνον (μπάσο, δεύτερα φωνητικά και μερικές φορές πρώτα) και τον Νίκι "Τόπερ" Χίντον (ντράμς και κρουστά). Ο τελευταίος άφησε το συγκροτημα το 1982. Το γκρουπ συνέχισε με νέα μέλη, ωστόσο διαλύθηκε το 1986. (ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ)





Should I stay or should I go

Darling you gotta let me know
Should I stay or should I go?
If you say that you are mine
Ill be here til the end of time
So you got to let know
Should I stay or should I go?

Always tease tease tease
Siempre - coqetiando y enganyando
Youre happy when Im on my knees
Me arrodilla y estas feliz
One day is fine, next is black
Un dias bien el otro negro
So if you want me off your back
Al rededar en tu espalda
Well come on and let me know
Me tienes que desir
Should I stay or should I go?
Me debo ir o que darme

Should I stay or should I go now?
Should I stay or should I go now?
If I go there will be trouble
An if I stay it will be double
So come on and let me know

This indecisions bugging me
Esta undecision me molesta
If you dont want me, set me free
Si no me quieres, librame
Exactly whom Im supposed to be
Diga me que tengo ser
Dont you know which clothes even fit me?
saves que robas me querda?
Come on and let me know
Me tienes que desir
Should I cool it or should I blow?
me debo ir o quedarme?

Should I stay or should I go now?
yo me frio o lo sophlo?
If I go there will be trouble
Si me voi - va ver peligro
And if I stay it will be double
Si me quedo es doble
So you gotta let me know
Me tienes que decir
Should I stay or should I go?
yo me frio o lo sophlo?






Share to Facebook (Αν θέλετε να κάνετε Share μόνο τη συγκεκριμένη Ανάρτηση, τότε κάνετε κλικ στον Τίτλο της και μετά πατάτε το κουμπί του Share)

Bookmark and Share