********* ********************** DSV Blog: ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Τετάρτη, Μαρτίου 25, 2009

ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ


Καλά, τους τρέλανε ο Μπιλάκος στο συνέδριο Technology Entertainment Design. Ποιος Μπιλάκος; Καλά, τι ποιος Μπιλάκος; Ένας είναι ο Μπιλάκος. Ο Μπιλάκος του Bill and Belinda Gates Foundation.

Οι άλλοι σύνεδροι είχαν μαζευτεί για να μιλήσουν για τους τρόπους με τους οποίους η τεχνολογία επηρεάζει την καθημερινότητά μας και την ψυχαγωγία μας – άρμεγε και κούρευε, δηλαδή. Κάποιοι (μεταξύ άλλων και ο Μπιλ) αναφέρθηκαν και στην τρέχουσα οικονομική κρίση.

Κατά τα φαινόμενα τα επόμενα τρία, τέσσερα ή και πέντε χρόνια θα είναι πιο δύσκολα. Αλλά αυτό που είχε ο Μπιλ κατά νου πραγματικά ήταν να (ξανα)τραβήξει την προσοχή του προηγμένου κόσμου σε προβλήματα που ο υπόλοιπος κόσμος συνεχίζει να αντιμετωπίζει καθημερινά, στο πρόβλημα της ελονοσίας, για παράδειγμα.

Ανακοινώνοντας, λοιπόν, τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει το Bill and Belinda Gates Foundation, βγάζει ένα γυάλινο βαζάκι και το ακουμπάει στο τραπέζι μπροστά του. Σχολιάζοντας ότι τα κεφάλαια που ξοδεύονται για την εύρεση μιας θεραπείας για την τριχόπτωση είναι περισσότερα από εκείνα που ξοδεύονται για την καταπολέμηση της ελονοσίας, στρέφεται προς το προβληματισμένο κοινό και τους ρωτάει : «Πως αντιμετωπίζεις μια θανατηφόρο ασθένεια που αντιμετωπίζεται με κουνούπια;».

Χωρίς να περιμένει απάντηση βγάζει το καπάκι από το γυάλινο βαζάκι και αφήνει να βγουν από μέσα καμιά δεκαριά χαμογελαστά (υποθέτω) κουνούπια. Συγκρατημένη ανησυχία στο ακροατήριο, καθώς η σκηνή θυμίζει λίγο τους «Δώδεκα Πιθήκους» με τον Μπρους Γουίλις, και ο Μπιλάκος μας, χωρίς να προβληματιστεί καθόλου ολοκληρώνει την παρουσίασή του.

«Τέτοιες εμπειρίες δεν θα έπρεπε να είναι αποκλειστικότητα των φτωχών ανθρώπων».

Ram – Μάρτιος 2009

Έχω κάνει και εγώ πολλές παρουσιάσεις, αλλά αυτή με ξεπερνά. Γι αυτό έγινε αυτό που έγινε και έφτασε τη Microsoft τόσο ψηλά. Βέβαια το έκανε όντας ο Μεγάλος Bill Gates και ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου τα τελευταία χρόνια. Αν ήταν ένας άσημος σύνεδρος που θέλει να τραβήξει την προσοχή του κοινού, θα τον παίρνανε 2-3 φουσκωτοί και μάλλον θα ήταν ακόμη σε κάποιο κελί ψυχιατρικής κλινικής.

Στις μέρες μας η εξυπνάδα και η ικανότητα περιθωριοποιείται όλο και περισσότερο.

Η Λαμογιά κυβερνά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: