Έτσι έγραψε και η Καραπάνου το "ΝΑΙ" ... μόνο που εκείνη ήταν πραγματικά Ασθενής ... Μιλούσε για κολαστήρια ... για γιατρούς που φερόντουσαν στους ασθενείς σαν τρελούς και σκουπίδια ... Ακόμα στο 1800 είμαστε στην Ουσία ... Λίγο έχουν αλλάξει τα πράγματα ( ειδικά στην Ελλάδα ) ... για την Ψυχολογία και την Ψυχιατρική ...
Οποιαδήποτε πάθηση λέγετε "τρέλα" ... Φαίρονται στον πάσχοντα σαν Ηλίθιο ... ενώ είναι γνωστό ότι υπήρξαν αρκετοί άνθρωποι με ψυχικά προβλήματα ήταν διάνοιες ... όπως και η Μαργαρίτα Καραπάνου ...
( Μαργαρίτα Καραπάνου... Ένας από τους Έρωτες της ζωής μου. ( Κλικ ) )
Το 1887, η δημοσιογράφος Νέλι Μπλάι, προσποιήθηκε ότι ήταν τρελή, για να την κλείσουν στο Φρενοκομείο Θηλέων του νησιού Μπλάγκουελ, στη Νέα Υόρκη.
Σκόπευε να αποκαλύψει τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης των έγκλειστων γυναικών.
Δε δυσκολεύτηκε καθόλου να πείσει τους ειδικούς για την ψυχική της αστάθεια. Έκλεισε δωμάτιο σε ένα φτηνό ξενοδοχείο, αλλά αρνήθηκε να μείνει εκεί. Ούρλιαζε ότι φοβόταν τους ξενοδόχους κι ότι ήταν όλοι τους τρελοί. Την επόμενη μέρα, ήρθε η αστυνομία να την περιμαζέψει.
Όταν την πήγαν στο δικαστήριο, προσποιήθηκε ότι είχε αμνησία και επαναλάμβανε μηχανικά ότι δε θυμόταν τίποτα. Το «άγριο, κυνηγημένο ύφος της» ξεγέλασε όσους γιατρούς την εξέτασαν, οι οποίοι δήλωσαν ότι ήταν «ξεκάθαρα παράφρων».
Την έκλεισαν στο Φρενοκομείο Θηλέων του Μπλάκγουελ, όπου έμεινε για 10 μέρες.
Έζησε από πρώτο χέρι την τραγική ζωή των γυναικών που έμεναν στο φρενοκομείο. Το φαγητό ήταν ελάχιστο, λίγο πλιγούρι, χαλασμένο κρέας και βρώμικο νερό. Οι πιο επικίνδυνοι ασθενείς ήταν δεμένοι όλοι μαζί με σχοινιά. Τους υπόλοιπους, τους ανάγκαζαν να κάθονται με τις ώρες σε ξύλινα παγκάκια, χωρίς καμία προφύλαξη απ’ το κρύο. Οι νοσοκόμες έβριζαν όποιον τολμούσε να κουνηθεί και χτυπούσαν όποια γυναίκα παράκουγε τις εντολές τους.
Οι ασθενείς ζούσαν μαζί με αρουραίους, σκουλήκια και τις ίδιες τους τις ακαθαρσίες. Όταν τις έπλεναν, το νερό ήταν παγωμένο και
Η Μπλάι έγινε μέχρι και γραμματόσημο!
Η Μπλάι έγινε μέχρι και γραμματόσημο!
τις άφηναν να στεγνώνουν στα κρύα δωμάτια.
Μιλώντας με τις άλλες έγκλειστες γυναίκες, η Μπλάι συνειδητοποίησε, ότι πολλές ήταν ψυχικά υγιέστατες, όπως κι η ίδια. Αλλά ήταν θέμα χρόνου να τρελαθούν, απ’ τις συνθήκες που επικρατούσαν στο φρενοκομείο.
«Τι άλλο, εκτός απ’ τα βασανιστήρια, θα μπορούσε να οδηγήσει κάποιον στην τρέλα, πιο γρήγορα από αυτή τη μεταχείριση; Θα ήθελα οι ειδικοί γιατροί που με έκλεισαν εδώ, να πάρουν μία υγιή γυναίκα, να την βάλουν να κάτσει ακίνητη για 14 ώρες, να μην της επιτρέπουν να μιλήσει ή να κουνηθεί, να μην την αφήνουν να διαβάσει ή να μάθει ότι συμβαίνει γύρω της, να της δίνουν σάπιο φαγητό και να την κακομεταχειρίζονται, και να δουν πόσο καιρός θα περάσει μέχρι να τρελαθεί. Μέσα σε δύο μήνες θα ήταν ένα κουρέλι, σωματικά και ψυχικά,» έγραψε στο βιβλίο της, αφότου βγήκε απ’ το άσυλο.
Ένα "ειδικός" εξετάζει τη Μπλάι.
Το βιβλίο της με τίτλο «Δέκα μέρες σε ένα τρελάδικο», κυκλοφόρησε λίγο καιρό μετά και την έκανε διάσημη. Η έρευνά της προκάλεσε πολλές μεταρρυθμίσεις στο χώρο των φρενοκομείων.
Ο προϋπολογισμός, που αντιστοιχούσε στη φροντίδα των ψυχικά ασθενών, αυξήθηκε κατά 850.000 δολάρια και όσοι ασθενείς παρουσίαζαν ψυχικά προβλήματα, εξετάζονταν πολύ πιο εξονυχιστικά, πριν κλειστούν σε κάποιο ίδρυμα.
Ένα «ειδικός» εξετάζει τη Μπλάι.
Ένα «ειδικός» εξετάζει τη Μπλάι.
Ένα «ειδικός» εξετάζει τη Μπλάι.
- See more at: http://www.mixanitouxronou.gr/dimosiografos-pou-ekane-giro-tou-kosmou-se-80-meres-ke-klistike-se-treladiko-gia-na-kani-reportaz/#sthash.UdvSeKUv.wXunquRZ.dpuf
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου