********* ********************** DSV Blog: «Τα χρήματα ή η δόξα δεν με ενδιαφέρουν. Δεν θέλω να με επιδεικνύουν όπως ένα ζώο σε ζωολογικό κήπο. Δεν είμαι ένας ήρωας των μαθηματικών. Δεν είμαι καν επιτυχημένος· γι' αυτό δεν θέλω να βρεθώ στη θέση του να πρέπει να με κοιτάνε όλοι»

Παρασκευή, Νοεμβρίου 10, 2023

«Τα χρήματα ή η δόξα δεν με ενδιαφέρουν. Δεν θέλω να με επιδεικνύουν όπως ένα ζώο σε ζωολογικό κήπο. Δεν είμαι ένας ήρωας των μαθηματικών. Δεν είμαι καν επιτυχημένος· γι' αυτό δεν θέλω να βρεθώ στη θέση του να πρέπει να με κοιτάνε όλοι»

 



npress.gr

1 ημ.  · 

Αυτός είναι ο Μαθηματικός Μάγος Γκριγκόρι Γιακόβλεβιτς Πέρελμαν που έλυσε ένα από τα μεγαλύτερα μαθηματικά προβλήματα στον κόσμο.

Εθεάθη και φωτογραφήθηκε στο μετρό της πόλης από Ρώσο blogger, εμφανίζεται στις φωτογραφίες με ανατριχιασμένα μαλλιά, γενειάδα και παλιά παπούτσια σχεδόν σαν να ήταν άστεγος ή ζητιάνος. 

Το Ινστιτούτο Clay ανακοίνωσε την απονομή 1 εκατομμυρίου δολαρίων στον Perelman σχετικά με την εικασία Poincaré, την οποία ο μαθηματικός απέρριψε λέγοντας: «Αν η λύση είναι η σωστή, δεν χρειάζεται άλλο βραβείο. 

Ο Διδάκτωρ των μαθηματικών Περελμάν έγινε ο πρώτος επιστήμονας που αρνήθηκε να παραλάβει το θεωρούμενο ως Νόμπελ των μαθηματικών Μετάλλιο Φιλντς το 2006 λέγοντας: «Τα χρήματα ή η δόξα δεν με ενδιαφέρουν. Δεν θέλω να με επιδεικνύουν όπως ένα ζώο σε ζωολογικό κήπο. Δεν είμαι ένας ήρωας των μαθηματικών. Δεν είμαι καν επιτυχημένος· γι' αυτό δεν θέλω να βρεθώ στη θέση του να πρέπει να με κοιτάνε όλοι» Ο Περελμάν,  αρνήθηκε να παραλάβει εκτός από το μετάλλιο Φιλντς το 2006, άλλα δύο βραβεία: το βραβείο της Ευρωπαϊκής μαθηματικής εταιρείας  το 1996 και το βραβείο της χιλιετηρίδας (αγγλ: Millennium Prize) το 2010 από το Ινστιτούτο Clay Mathematics

Για να αντιληφθεί κανείς πόσο περίπλοκη ήταν η εικασία του Πουανκαρέ, αρκεί να αναφέρουμε ότι ιδιοφυείς μαθηματικοί χρειάστηκε να εργαστούν επί τέσσερα χρόνια για να ελέγξουν την εγκυρότητα της απόδειξης του Περελμάν. 

Εκτιμάται ότι η επιβεβαίωση της λύσης του γρίφου θα συμβάλει καθοριστικά στην κατανόηση που έχουμε για τον χώρο, ακόμη και στη γνώση μας για το «σχήμα» του σύμπαντος


Δεν υπάρχουν σχόλια: